top of page

Tekniska specifikationer

Vår större båge

Project18.png
Project20.png

Ströö Garden Designs större båge finns i flera längder med ett maximalt spann, i rak form, på 5,17 meter. Den kan även placeras i kryssform, som på bilden ovan. 

 

Denna båge placeras och förankras i planteringslådor som erbjuds i cortenstål, ek, kärnfur, acoya, eller tryckimpregnerad fur. Fackverket kan även möta marken helt utan låda som på bilden nedan.

Jag är ett stycke. Klicka här när du vill lägga till din egen text och redigera mig. Det är lätt.

DSC07293XWMZ.jpg
mÅTT MMMOT VÄGG.JPG

För placering mot vägg finns den större bågen i dagsläget tillgänglig i två olika spann. Det större spannet sträcker sig mellan 3,19 meter m. Höjd med låda 2907 mm och utan låda 2517 mm. För det mindre spannet är längden 2335 mm och höjderna är då 2834 mm, respektive 2444 mm. Även ytterligare anpassningar i höjd och/eller bredd är möjliga efter överenskommelse. 

Våra planeringslådor för att avsluta och förankra den stora bågen. Här exemplifierat med lådan i cortenstål. 

Priser på cortenlådor är 2850 kr. Obehandlad Ek eller Accoya 3320 kr.

Furu i fönsterkvalitet, obehandlad 1550 kr. Impregnerad furu 1550 kr.

I dagsläget finn 2 olika längder på tvärelement tillgängliga till denna båge. Dessa skapar ett avstånd mellan bågelementen på 2256 eller 2400mm. Anpassningar efter överenskommelse. 

Vår mindre båge

Y-gångXMMC.jpg
Image11snsq.png

Vårt mindre valv med spann på ca 2,6m kan byggas ut i alla riktningar som det passar och är perfekt för den lite mindre ytan.

 

Tvärelementen går att montera i endera riktning, Antingen tre styck, eller en i mitten. De kan även utelämnas helt, beroende på vad man vill skapa för intryck med sin pergola. 

Benstativ till valvtaket tillhandahålles ej i nuläget. Bågarna är dock förberedda för montering på pelare av exempelvis tegel eller trä.

 

För anslutning till dessa stolpar finns två olika baser för bågens anslutning och montering på  fundament 150 x 150 mm och 80 x 80 mm.

Project22.png

 Kunder kan själva välja höjd, form och material på stolparna. Vi tillhandahåller inte dessa. Varför inte bygga ett bord runt en stolpe, eller nyttja till exempel ett vinfat.

 Den mindre bågens stolpanslutningar finns i cortenstål eller galvaniserad plåt. Ovandelen ansluter till bågen och är förberedd för de flesta tillgängliga piedestallamporna på marknaden. Anslutningen finn i två versioner, en med bygghöjd 330mm och fot 150x150mm, samt en med bygghöjd 523mm och fot på 80x80mm.

Våra material

Corten – Et roststabilt material som smälter in i naturen. Tänk på att det kan färga av sig på kläder och även på rostfria detaljer. Vid leverans är materialet mörkgrått och övergår naturligt till rostfärgat med tiden beroende på var den placeras. Om pergolan placeras inomhus i låg luftfuktighet kommer den troligtvis inte övergå i rostbrunt.

Rostfritt – Vi levererar i korrosionsklass A2 på plåtdetaljer samt skruv. Om A4-kvalitet önskas, exempelvis i havsnära miljö, kan det tillhandahållas mot tillägg som fastställs efter samråd. 

Ytbehandlat Fe/ZnNi8 svart eller silver – Stagen går att få i svart eller silver utförande. Ytbeläggningen har en levande yta där färg och glansgrad varierar något mellan delar samt på delarna i sig i viss mån. Detta skapar ytterligare liv i materialet. Korrosionsmässigt motsvarar denna behandling en C4-klassning. 

Det finns möjlighet att få alla detaljer i rostfritt, ytbehandlat- eller corten-utförande. Det går då även att blanda utseende efter önskemål. Notera att färgavvikelser från bildrenderingarna är att förvänta.

Variationer

Cortenstål på all plåt.

Bindare i rostfritt stål, stag i cortenstål.

Bindare i rostfritt stål, stag i svart galvanisering.

Bindare i rostfritt stål, stag i silverfärgad galvanisering.

Leveransomfattning och slutmontering:

Vid leverans är bågelementen förmonterade men tvådelade. Varje nedre ände levereras antingen som en delmonterad del, eller som lösa delar beroende på om bågarna möts 2-3-4 eller ensamt. Lådor och stolpanslutningar levereras färdigmonterade. Stolpar till den lilla bågen ingår ej.

 

Det är enkelt att utföra slutmonteringen och instruktioner medföljer. Beakta vänligen att bågelementen är relativt tunga vilket medför att vi rekommenderar att man är 2 personer när pergolan slutmonteras. 

Pergolan levereras som pallgods. Frakt samt emballagekostnad tillkommer.

Formspråk

Idén om en pergola började som en önskan att få skugga, men endast när vi ville. En pergola med planteringslåda i foten som stod på hjul skulle väl lösa detta problem? Flytta strukturen snabbt och enkelt vid behov så skuggan kommer där man vill. Med inspirationen på topp kom fackverk och elliptiska valv fort in i bilden. Klassicistisk industrialistism skulle man kanske kunna kalla det och det vore skamligt att inte kunna erkänna inspiration från ett känt

Parisiskt torn. 

 

Ut ur skärmen och in i det tredimensionella

Att vi har blivit bra på att betrakta världen i en platta är ingen främmande för vid det här laget. Men det betyder inte att allt måste vara tvådimensionellt! För att hedra gammalt hantverk är vår ambition att åter låta saker få detaljer som inte med enkelhet kan extruderas och låta detaljerna gå före effektiviteten och ekonomin. 

Hur många skruvar finns det i Ölandsbron?

Varför är det så många skruvar och delar? För att göra designen lätt att anpassa är det fördel med många delningspunkter. Materialsvinnet blir litet och upplevelsen av produkten blir så nära den sökta som möjligt. Att komplexiteten i monteringssteget ökar ser vi som vår utmaning att förfina. Detaljrikedom går före effektivitet. Vid leverans är bågelementen färdigmonterade och endast delade i sektioner av transportskäl. 

Hållfasthet

DSC07713dM.jpg

Här demonstrerar vår konstruktör Fredrik Larsson den Större Bågens hållfasthet. Han menar att den håller för mångdubbelt denna belastning.

bottom of page